Psychological Health and Safety in the Workplace Certificate

Course Outline and Schedule

By the end of the program, you will be able to:

- Identify key concepts and principles of the National Standard on Psychological Health and Safety and the implications for your organization.
- Identify factors that promote and detract from psychological safety in the workplace.
- Understand the current legal, business and social landscapes supporting the push for workplace psychological health & safety.
- Apply practical tools to help assess and address organizational risk factors
- Implement approaches to improve workplace relationships, individual and team. performance, employee engagement, absence/disability management.
- Use benchmark and outcome measures.
- Understand how to navigate existing resources that support Standard implementation.

Delivery Method:

- On-line; hybrid of synchronous & asynchronous (self-directed) learning
- Participants will need access to course content page to access self-directed activities, Google Docs, PowerPoint presentations and handouts
- Participants must review the student conduct policy, technology requirements and complete Lesson 1 self-directed learning content before
 10 AM on September 9.

Instructor(s): Nancy Dubois

Tel: 519 446 3636 (landline); 519 754 7926 (text)

Email: dubfit@rogers.com

Course Dates:

- Sept. 9, 10, 16, 17 and Oct. 14, 15, 21, 22 Live Webinar from 1 PM 4 PM ET
- 24 hours synchronous live webinar via ZOOM + ~6-7 hours of self-directed learning
- Action Learning Project (variable by individual) + 1 hour check-in time with instructor (between Aug. 18 and Sept. 2)

Course Page URL: https://hlln.info.yorku.ca/phs-certificate-program-page/

Course Outline

Note: All self-directed activity and due dates are highlighted in bold and blue below.

DAY 1 – Sept. 9 (3 hours)				
Time	Lesson/Topic	Due Date		
Self-directed	Student Conduct Policy & Tech Review	Sept. 9 at 10 AM		
(Est. 1 hour 30 mins)	Lesson 1A: Overview of the Standard			
	Review the Standard and Complete Individual Questionnaire			
12:45 – 1:00 PM	Log-in to ZOOM – Test your video and microphone			
1:00 -2:30 PM	Introductions and Overview of the Standard			
(1 hour 30 mins)				
2:30 – 2:45 PM	Break			
2:45 – 3:30 PM	Lesson 2: Benefits of adopting the Standard – Making the Case			
(45 mins)				
3:30 – 4:00 PM	Lesson 3: Initiating a PHSMS			
(30 mins)				
Self-directed	Lesson 3B: Corporate Vision Discussion Questions	Sept. 10 at 10 AM		
(Est. 30 mins)				
	DAY 2 – Sept. 10 (3 hours)			
Lesson Block & Time	Lesson/Topic	Due Date		
Lesson 4 – 6A	Debrief of Lesson 3B			
1:00 – 2:30 PM	Lesson 4: Establishing a Vision & Associated Policy			
(1 hour and 30 mins)	Lesson 5: Content of the Standard -An Overview			
	Lesson 6A: Commitment, Leadership, Participation			
2:30 – 2:45 PM	Break			
2:45 PM – 3:15 PM	Lesson 6B: Participation – Employee Engagement			
(30 mins)				
3:15 – 4:00 PM	Lesson 7A: 13 Psychosocial Factors and Assignment Overview			
(45 minutes)				
Self-directed	One Week Break - Lesson 7B: 13 Psychosocial Factors Assignment	Presentation		
(Est. 4 hours)		Materials –		
		Sept. 14 at 10 AM		

DAY 3 – Sept. 16 (3 hours)			
Lesson Block & Time	Lesson/Topic # and Name	Due Date	
1:00 – 2:30 PM	Lesson 7C - 13 Psychosocial Factors: An in-depth look		
(1 hour and 30 mins)	Individual Presentations (in the order in the Standard) and Group Discussions		
2:30 – 2:45 PM	Break		
2:45 – 4:00 PM	Continued -Individual Presentations (in the order in the Standard) and Group Discussions		
(1 hour and 15 mins)			
	DAY 4 – Sept. 17 (3 hours)		
Lesson Block & Time	Lesson/Topic	Due Date	
1:00 -2:30 PM	Lesson 8A: Planning (Clause 4.3)		
(1 hour 30 mins)	Situational Assessment		
	Data Collection		
	Organizational Audit		
	Risk Assessment		
2:30 – 2:45 PM	Break		
2:45 – 4 PM	Lesson 8B: Planning - Outcome Objectives		
(1 hour 15 mins)	Lesson 9: Introduction to the Actional Learning Project		
Self-directed	One Month Break – Lesson 9: Action Learning Project with instructor check-in	Outline - October 2 at 10 AM	
	DAY 5 – Oct. 14 (3 hours)		
Lesson Block & Time	Lesson/Topic	Due Date	
1:00 – 2:30 PM	Lesson 10: Implementation Component (Clause 4.4)		
(1 hour 30 mins)	Transtheoretical Model		
	Change Management		
2:30 – 2:45 PM	Break		
2:45 – 3:30 PM	ALP #1		
(45 mins)			
3:30 - 4:00 PM	Lesson 11A: Education, Awareness & Communication - Intro / Overview		
(30 mins)			
	DAY 6 – Oct. 15 (3 hours)		
Lesson Block & Time	Lesson/Topic	Due Date	
1:00 – 2:00 PM	Lesson 11 B: Education, Awareness & Communication - Communication Planning Tool		
(1 hour)			

2:00 – 2:45 PM	ALP #2	
(45 mins)		
2:45 – 3:00 PM	Break	•
3:00 – 4:00 PM	ALP #3 and Review/Preview	
(1 hour)		
Self-directed	One Week Break - Identify outstanding questions	Oct. 20 at 10 AM
(~10 mins)		
	DAY 7 – Oct. 21 (3 hours)	
Lesson Block & Time	Lesson/Topic	Due Date
1:00 – 2:00 PM	Lesson 12: Evaluation & Corrective Action	
(1 hour)		
2:00 – 2:45 PM	ALP #4	
(45 mins)		
2:45 – 3:00 PM	Break	
3:00 – 4:00 PM	ALP #5 and Review/Preview	
(1 hour)		
	DAY 8 – Oct. 22 (3 hours)	
Lesson Block & Time	Lesson/Topic	Due Date
1:00 -1:50 PM	Preview and ALP #6	
(50 mins)		
1:50 – 2:35 PM	ALP #7	
(45 mins)		
2:35-2:50 PM	Break	
2:50 – 3:30 PM	"Hanging Threads"	
(40 mins)		
3:30 - 4:00	Course Evaluations & Wrap-up	
(30 mins)		